Wil jij complexe IT-systemen beheren, beveiligen én verbeteren? Als Expert IT systems and devices ben jij de spil tussen techniek, gebruikers en cybersecurity.
De expert IT systems and devices werkt zelfstandig op een ICT-afdeling of binnen een servicedeskomgeving. Je hebt overzicht over alle digitale processen binnen een organisatie en weet deze met elkaar te verbinden. Je beheert applicaties, infrastructuur en gebruikersapparatuur, maar je bent ook verantwoordelijk voor het verbeteren van de IT-security. Je geeft advies over digitale veiligheid, neemt maatregelen tegen cyberdreigingen en automatiseert processen. Je voert gesprekken met opdrachtgevers over wensen en vertaalt die naar technische oplossingen. Je werkt met databases, systemen en programmeert waar nodig. Deze functie vraagt om technische diepgang, communicatieve vaardigheden en een proactieve houding. We kijken naar wat jij kan. Jouw werkervaring telt!
Wat leer je en wat wordt van je verwacht?
Je leert hoe je IT-infrastructuur beheert, hoe je applicaties onderhoudt en hoe je devices installeert en beveiligt. Je ontwikkelt vaardigheden in het ontwerpen en verbeteren van informatiesystemen, het beheren van databases en het reageren op security-incidenten. Je leert hoe je wensen van opdrachtgevers vertaalt naar oplossingen en hoe je hierover communiceert met betrokkenen. Je verdiept je in cybersecurity, geeft advies en voert verbeteracties door. Je werkt zelfstandig en toont eigenaarschap. Alles leer je in de praktijk, op een echte werkplek. Je kunt op elk moment starten. Je verdient een praktijkverklaring als je minimaal 6 maanden werkervaring hebt als expert IT systems and devices en jouw werkgever tevreden is over jouw werk. Marlijn Academie heeft voor deze opleiding de BBL- en derde leerweg (OVO) erkenning sinds 01-01-2020
Praktijkvoorbeeld Luuk werkt op de ICT-afdeling van een ziekenhuis. Hij onderhoudt het netwerk, installeert systemen, voorkomt storingen en reageert op verdachte inlogpogingen. Hij leert hoe je veiligheid combineert met gebruikersvriendelijkheid én hoe je digitale wensen vertaalt naar concrete oplossingen.
Videolink: https://youtu.be/dwQuPWcPQHo
Link-praktijklerenloont.eu https://praktijklerenloont.eu/nl/activities/21404
Kerntaak B1-K1: Ondersteunt gebruikers
B1-K1-W1: Handelt meldingen af
B1-K1-W2: Instrueert gebruikers
B1-K1-W3: Installeert, configureert en beheert gebruikersdevices
Kerntaak B1-K2: Beheert de infrastructuur
B1-K2-W1: Installeert en configureert netwerk- en infrastructuuronderdelen
B1-K2-W2: Beheert en monitort netwerk- en infrastructuuronderdelen
Kerntaak B1-K3: Beheert applicaties
B1-K3-W1: Adviseert over, installeert en configureert applicaties
B1-K3-W2: Onderhoudt applicaties
Profielkerntaak P2-K1: Ontwikkelt digitale informatievoorzieningen
P2-K1-W1: Ontwerpt een informatievoorziening
P2-K1-W2: Automatiseert processen
P2-K1-W3: Beheert databases
Profielkerntaak P2-K2: Controleert de security
P2-K2-W1: Geeft security advies en verbetert de security
P2-K2-W2: Reageert op security incidenten
Overzicht mbo-opleidingen in Domein ICT
In het domein ICT draait alles om het ontwerpen, bouwen, beheren en beveiligen van digitale systemen die onmisbaar zijn in het dagelijks functioneren van organisaties en bedrijven. ICT-professionals houden netwerken draaiende, lossen storingen op, installeren en onderhouden apparatuur, begeleiden gebruikers en zorgen dat data veilig is. Ze werken met hardware, software, cloudtechnologie, cyberbeveiliging en databeheer. Het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel, en vraagt om mensen die nieuwsgierig zijn, precies werken en blijven leren. Je komt ICT tegen in bijna alle sectoren, van zorg en onderwijs tot overheid, industrie en dienstverlening.
Binnen dit domein horen de volgende mbo-opleidingen:
134 25999 Medewerker ICT (voorheen 25607) mbo 2
135 25605 Allround medewerker IT systems and devices mbo 3
136 25998 Software developer (voorheen 25604) mbo 4
137 25606 Expert IT systems and devices mbo 4
Ontwikkelpad ICT
Het erkende ontwikkelpad ICT is gericht op het bevorderen van doorlopende leerroutes binnen de sector digitale technologie en informatiesystemen. In dit ontwikkelpad kun je starten op mbo-niveau 2 of 3 en doorgroeien tot specialistisch niveau 4. De opleidingen binnen dit pad zijn afgestemd op actuele beroepspraktijken in de ICT en worden in samenwerking met werkgevers en brancheorganisaties vormgegeven. Het pad bevordert niet alleen vaktechnische ontwikkeling, maar ook loopbaanvaardigheden, communicatieve vaardigheden en probleemoplossend vermogen. Je leert op school én in de praktijk, met veel aandacht voor realistische werksituaties.
Binnen dit ontwikkelpad horen de volgende mbo-opleidingen:
134 25999 Medewerker ICT (voorheen 25607) mbo 2
135 25605 Allround medewerker IT systems and devices mbo 3
136 25998 Software developer (voorheen 25604) mbo 4
137 25606 Expert IT systems and devices mbo 4
In “Ontwikkelpaden voor ICT-sector van start!” (AGDB, 23 januari 2025) worden de functies en benodigde scholing binnen IT-support & infrastructure en software development benoemd, met nadruk op mbo-niveau. De eerste versie van dit ontwikkelpad is uiterlijk eind mei 2025 gereed. Na de zomer 2025 volgt verdere inrichting, onder andere met SLIM-subsidie mogelijkheden.
agdb.nl+1nrto.nl+1.
Daarnaast bevestigt Stichting CA ICT in samenwerking met het CIO Platform dat er vier ontwikkelpaden in de maak zijn, met focus op mbo-functies en subsidiemogelijkheid vanaf eind 2025
Meer informatie over alle opleidingen
Marlijn Academie biedt alle mbo-opleidingen, certificaten en keuzedelen aan die binnen dit domein en dit ontwikkelpad horen en in voor de Slimscholingssubsidie in aanmerking komen. Ook het behalen van een praktijkverklaring is binnen is
onderdeel van het Ontwikkelpad voor al deze opleidingen.
Kijk op www.praktijklerenloont.eu voor meer informatie over alle opleidingen in Domein Onderwijs. https://praktijklerenloont.eu/nl/activities/21473
Waarom mbo-praktijkleren?
Sommige mensen leren vooral door te doen. Mbo-praktijkleren maakt het mogelijk om direct op de werkvloer te laten zien wat je kunt. Voor jou als medewerker is het een kans om een formeel bewijs te krijgen van watje in de praktijk al goed doet. Dat maakt trots - en opent deuren naar behoud en/of het vinden van een nieuwe baan en verdere groei en ontwikkeling in jouw beroep.
Voor jou als werkgever is het een investering die zich direct terugbetaalt!
Je ziet je medewerker groeien, terwijl wij het papierwerk en de kwaliteit bewaken. Zo bouwen jullie samen aan vakmanschap, zonder klaslokaal - maar met resultaat: een mbo-praktijkverklaring, een digitaal skillsbadge portfolio en meer kansen op duurzame inzetbaarheid.
Over Marlijn Academie I PraktijkLerenLoont
Marlijn Academie is een erkende mbo-onderwijsinstelling (Brin 30-UW).
Wij zijn een school zonder schoolgebouw, gespecialiseerd in praktijkleren en maatwerk mbo-opleidingen. Voor ons telt werkervaring écht mee: leren gebeurt op de werkvloer, waarbij medewerkers vakkennis en vaardigheden opdoen in de praktijk. Uitleg en begeleiding worden verzorgd door collega’s en interne praktijkbegeleiders, aangevuld met verplichte branchegerichte trainingen. Met de aanpak De Werkende Weg – de aanpak die werkt is stap 1 altijd een mbo-inschrijving in de derde leerweg (OVO), gericht op het behalen van een mbo-praktijkverklaring. In het samenvattend oordeel én het persoonlijk digitaal Skills Badge Portfolio ligt concreet, kwalitatief en formeel vast welke onderdelen van het beroep de medewerker al op een bepaald mbo-niveau beheerst – een overzichtelijk, positief profiel dat direct inzetbaar is als praktijkgericht cv en digitaal altijd beschikbaar.
PraktijkLerenLoont biedt twee praktische online oplossingen.
1) Praktijklerenloont.nl. Biedt een veilige online portal voor de werkgevers, gemeente, UWV en jobcoaches die live verbonden is met Duo, SBB stagemarkt en het SBB-Praktijkloket waarin overzichtelijk alle gegevens veilig en door kandidaat/medewerker en student tot in detail traceerbaar en betrouwbaar behaalde resultaten vastlegt in een Microsoft Business Central omgeving.
De interactie is online en zo worden persoons- en resultaatgegevens veilig ingevoerd, uitgewisseld en gedeeld met de partijen die het traject organiseren en begeleiden (onderwijsinstelling, werkgever, gemeente e.d.) Dit maakt de administratie en uitwisseling van persoonsgegevens en getekende documenten veilig, foutloos en snel mogelijk. Binnen 5 minuten is de mbo-inschrijving geregeld.
2) Praktijklerenloont.eu is een Skills badge platform (Cities of Learning) waarop leerbedrijven, opleidingen en behaalde resultaten in badges zichtbaar worden. Iedereen kan zien waar praktijkleren mogelijk is en welke opleidingen daar bij horen. Iedereen krijgt een persoonlijk Skills badge Portfolio waarin mbo en branche resultaten zichtbaar zijn, gewoon op de mobiel van de medewerker.
Dit geeft zelfregie en maakt en houdt iedereen zichtbaar. En is de start LLO.
in vijf minuten geregeld. Als je werkt, maar geen passend mbo-diploma hebt is dit een prachtig eindresultaat. Jouw talenten zijn zichtbaar. Meld je nu aan!
Vul het aanmeldformulier in en wij helpen je verder! En/of maak een afspraak voor online intakegesprek wellicht samen met jouw werkgever/begeleider.
Samen kijken we naar jouw werkervaring en mogelijkheden.
Mail naar administratie@praktijklerenloont.nl of bel naar 0168-331700
Praktijkleren is de opstap naar een leven lang ontwikkelen
Voor wie verder wil met een Leven Lang Leren – of moet, omwille wettelijke branche-vereisten –, vormt stap 1 direct de basis voor een versnelling en/of vrijstelling richting een gecombineerd branche & mbo-certificaat, keuzedeel of volledig mbo-diploma. Wederom, alles is maatwerk, afgestemd op werkervaring, vooropleiding, werkplek, werkgever en brancheopleider. Dat mag, omdat Marlijn Academie niet de medewerker, maar juist de praktijkopleiders in het leerbedrijf en/of brancheopleiders opleidt tot Erkend Praktijkopleider+ (NLQF 4) en Examinator Marlijn Academie (NLQF 5) én een VEMBO-gevalideerde mbo-exameninstelling is voor alle >220 mbo-opleidingen (BBL en derde leerweg). Hierdoor voldoet ieder maatwerk praktijkleer, gecombineerd branche- en/of mbo certificaat en diploma traject aan de wettelijke mbo-eisen. Zeker als men net als Marlijn Academie zelf een NLQF gevalideerde organisatie is kan de medewerker in de praktijk met branche trainingen met versnelling en deels vrijstelling een mbo-diploma behalen.
Kosten, financiering en subsidie
Praktijkleren in de derde leerweg werd vroeger ook wel de ‘dure leerweg’ genoemd, omdat mbo-instellingen voor deze leerweg geen bekostiging ontvangen. Toch is er juist nu volop ruimte om leren op de werkvloer – ook wel OVO (onbekostigd of overig onderwijs) genoemd – op een kosteneffectieve manier te organiseren. Samen met een erkend leerbedrijf, gemeente of leerwerkloket zoekt PraktijkLerenLoont naar de snelste én slimste route. Want met de juiste subsidie en ondersteuning is praktijkleren voor iedereen mogelijk. Voor de groene sector bestaan er meerdere routes:
A) Via de gemeente, WSP en/of Regionaal Werkcentra
Woon je in regio was en/of ben je werkeloos en heb je nu een werkgever waar je een werkervaringsplaats van minimaal 6 maanden kan krijgen, en/of waar je mag starten en/of net begonnen bent in een betaalde baan? Neem contact op met de gemeente en/of het UWV in jouw regio of zoek contact op met ons via de administratie@praktijklerenloont.nl voor een intake en zoek de mogelijkheden.
B) Via een Scholingsvoucher in regio Haaglanden
Als inwoner van regio Haaglanden, kun je op haaglandenleertdoor.nl verschillende opleidingen mogelijk geheel kosteloos volgen. Vul op de website het aanmeldformulier in. Het leerwerkloket neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanvraag door te spreken. Met een positief scholingsadvies kan de subsidieaanvraag indienen. Houd voor je aanvraag in totaal rekening met een looptijd van 6 weken, maar weet dat er achter de schermen aan gewerkt wordt! PraktijkLerenLoont doet de online intake en organiseert het traject verder.
En onderzoekt samen ook scholingsvouchers mogelijkheden in andere regio’s.
C) Financiering door Subsidie Praktijkleren derde leerweg (RVO)
Middels de RVO-subsidie Praktijkleren in de derde leerweg, kan jouw werkgever, net als bij de BBL-subsidie praktijkleren, achteraf een vergoeding aanvragen om de kosten voor het mogelijk maken voor het behalen van jouw praktijkverklaring in het mbo en een deel van zijn kosten te dekken. PraktijkLerenLoont ondersteunt ook hierbij. Dit maakt samen leren op de werkvloer extra aantrekkelijk!
D) Financiering via ontwikkelpad
Zie Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hervormingen-arbeidsmarkt/meer-geschikt-personeel-en-blijven-ontwikkelen-tijdens-werk.. Als een sector een ontwikkelpad heeft, komt de opleiding in aanmerking voor de SLIM-scholingssubsidie en vind je deze op www.leeroverzicht.nl. U krijgt 90% SLIM subsidie voor Entree t/m mbo 3 en 40% voor mbo-4 opleidingen of delen hiervan. Dit voor begeleiding en kosten van de opleiding. Zo wordt samen leren mogelijk én aantrekkelijk. Wij ondersteunen u via de portal PraktijkLerenLoont.