Lisätiedot
Soittolistat
Rekisteröidy
1

Vakbekwaam medewerker veehouderij | 25986, mbo 3

Liity
YleiskatsausOsaamismerkit

Vakbekwaam medewerker veehouderij | 25986, mbo 3

Liity

Lisätiedot

Als vakbekwaam medewerker veehouderij werk je op een agrarisch bedrijf met dieren, zoals koeien, varkens, geiten of kippen. Je verzorgt de dieren, houdt hun gezondheid in de gaten en werkt mee aan de productie van melk, vlees of eieren. Je gebruikt machines en apparatuur om te voeren, schoon te maken en te melken. Je werkt nauwkeurig en hebt oog voor dierenwelzijn en hygiëne. Je begeleidt soms ook andere medewerkers en houdt overzicht over werkzaamheden op het bedrijf.

Wat leer je en wat wordt van je verwacht?
Je leert hoe je productiedieren verzorgt, hoe je voert, melkt of eieren raapt, en hoe je de gezondheid van dieren controleert. Je leert ook hoe je gewassen verzorgt voor voederwinning, hoe je de omgeving schoon houdt en hoe je gegevens registreert. Je leert hoe je andere medewerkers instrueert, hoe je een planning bewaakt en hoe je veilig en milieubewust werkt. Je oefent in de praktijk en leert door te doen. Als je minstens zes maanden relevante werkervaring hebt en je werkgever tevreden is over jouw inzet, ontvang je een praktijkverklaring.

Marlijn Academie heeft voor deze opleiding de BBL- en derde leerweg (OVO) erkenning sinds 1-10-2024

Praktijkvoorbeeld
Je werkt op een melkveehouderij. Je begint de dag met het voeren van de koeien en het melken. Daarna controleer je de gezondheid van de dieren en help je met het schoonmaken van de stal. In de middag assisteer je bij het inkuilen van gras voor voer en overleg je met je collega’s over de planning van de week.

Links
Informatievideo: 

Kerntaken en werkprocessen
Basiskerntaak B1-K1: Verzorgt het agrobusinessproduct
• B1-K1-W1: Borgt de kwaliteit van het agrobusinessproduct
• B1-K1-W2: Verricht eenvoudige onderhoudswerkzaamheden
• B1-K1-W3: Controleert meetgegevens
• B1-K1-W4: Deelt product- en productie-informatie
• B1-K1-W5: Reflecteert op eigen handelen en de gevolgen daarvan op de omgeving
Profielkerntaak P6-K1: Verzorgen productie en veehouderij
• P6-K1-W1: Verzorgt productiedieren
• P6-K1-W2: Verzorgt dierlijke productie
• P6-K1-W3: Verzorgt voederwinning
• P6-K1-W4: Verzorgt en registreert gewasgezondheid
Profielkerntaak P6-K2: Beheersen bedrijfsactiviteiten
• P6-K2-W1: Bewaakt de planning
• P6-K2-W2: Instrueert medewerkers

Over Marlijn Academie I PraktijkLerenLoont
Marlijn Academie is een erkende mbo-onderwijsinstelling (Brin 30-UW).
Wij zijn een school zonder schoolgebouw, gespecialiseerd in praktijkleren en maatwerk mbo-opleidingen. Voor ons telt werkervaring écht mee: leren gebeurt op de werkvloer, waarbij medewerkers vakkennis en vaardigheden opdoen in de praktijk. Uitleg en begeleiding worden verzorgd door collega’s en interne praktijkbegeleiders, aangevuld met verplichte branchegerichte trainingen. Met de aanpak De Werkende Weg – de aanpak die werkt is stap 1 altijd een mbo-inschrijving in de derde leerweg (OVO), gericht op het behalen van een mbo-praktijkverklaring. In het samenvattend oordeel én het persoonlijk digitaal Skills Badge Portfolio ligt concreet, kwalitatief en formeel vast welke onderdelen van het beroep de medewerker al op een bepaald mbo-niveau beheerst – een overzichtelijk, positief profiel dat direct inzetbaar is als praktijkgericht cv en digitaal altijd beschikbaar.
PraktijkLerenLoont biedt twee praktische online oplossingen.
1) Praktijklerenloont.nl. Biedt een veilige online portal voor de werkgevers, gemeente, UWV en jobcoaches die live verbonden is met Duo, SBB stagemarkt en het SBB-Praktijkloket waarin overzichtelijk alle gegevens veilig en door kandidaat/medewerker en student tot in detail traceerbaar en betrouwbaar behaalde resultaten vastlegt in een Microsoft Business Central omgeving.
De interactie is online en zo worden persoons- en resultaatgegevens veilig ingevoerd, uitgewisseld en gedeeld met de partijen die het traject organiseren en begeleiden (onderwijsinstelling, werkgever, gemeente e.d.) Dit maakt de administratie en uitwisseling van persoonsgegevens en getekende documenten veilig, foutloos en snel mogelijk. Binnen 5 minuten is de mbo-inschrijving geregeld.
2) Praktijklerenloont.eu is een Skills badge platform (Cities of Learning) waarop leerbedrijven, opleidingen en behaalde resultaten in badges zichtbaar worden. Iedereen kan zien waar praktijkleren mogelijk is en welke opleidingen daar bij horen. Iedereen krijgt een persoonlijk Skills badge Portfolio waarin mbo en branche resultaten zichtbaar zijn, gewoon op de mobiel van de medewerker.
Dit geeft zelfregie en maakt en houdt iedereen zichtbaar. En is de start LLO.

Praktijkleren is de opstap naar een leven lang ontwikkelen
Voor wie verder wil met een Leven Lang Leren – of moet, omwille wettelijke branche-vereisten –, vormt stap 1 direct de basis voor een versnelling en/of vrijstelling richting een gecombineerd branche & mbo-certificaat, keuzedeel of volledig mbo-diploma. Wederom, alles is maatwerk, afgestemd op werkervaring, vooropleiding, werkplek, werkgever en brancheopleider.
Dat mag, omdat Marlijn Academie niet de medewerker, maar juist de praktijkopleiders in het leerbedrijf en/of brancheopleiders opleidt tot Erkend Praktijkopleider+ (NLQF 4) en Examinator Marlijn Academie (NLQF 5) én een VEMBO-gevalideerde mbo-exameninstelling is voor alle >220 mbo-opleidingen (BBL en derde leerweg). Hierdoor voldoet ieder maatwerk praktijkleer, gecombineerd branche- en/of mbo certificaat en diploma traject aan de wettelijke mbo-eisen. Zeker als men net als Marlijn Academie zelf een NLQF gevalideerde organisatie is kan de medewerker in de praktijk met branche trainingen met versnelling en deels vrijstelling een mbo-diploma behalen.

Kosten, financiering en subsidie
Praktijkleren in de derde leerweg werd vroeger ook wel de ‘dure leerweg’ genoemd, omdat mbo-instellingen voor deze leerweg geen bekostiging ontvangen. Toch is er juist nu volop ruimte om leren op de werkvloer – ook wel OVO (onbekostigd of overig onderwijs) genoemd – op een kosteneffectieve manier te organiseren. Samen met een erkend leerbedrijf, gemeente of leerwerkloket zoekt PraktijkLerenLoont naar de snelste én slimste route. Want met de juiste subsidie en ondersteuning is praktijkleren voor iedereen mogelijk. Voor de groene sector bestaan er meerdere routes:
  • Via de gemeente, WSP en/of Regionaal Werkcentra
Woon je in regio was en/of ben je werkeloos en heb je nu een werkgever waar je een werkervaringsplaats van minimaal 6 maanden kan krijgen, en/of waar je mag starten en/of net begonnen bent in een betaalde baan? Neem contact op met de gemeente en/of het UWV in jouw regio of zoek contact op met ons via de administratie@praktijklerenloont.nl voor een intake en zoek de mogelijkheden.
  • Via een Scholingsvoucher in regio Haaglanden
Als inwoner van regio Haaglanden, kun je op haaglandenleertdoor.nl verschillende opleidingen mogelijk geheel kosteloos volgen. Vul op de website het aanmeldformulier in. Het leerwerkloket neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanvraag door te spreken. Met een positief scholingsadvies kan de subsidieaanvraag indienen. Houd voor je aanvraag in totaal rekening met een looptijd van 6 weken, maar weet dat er achter de schermen aan gewerkt wordt!
PraktijkLerenLoont doet de online intake en organiseert het traject verder.
En onderzoekt samen ook scholingsvouchers mogelijkheden in andere regio’s.
  • Financiering door Subsidie Praktijkleren derde leerweg (RVO)
Middels de RVO-subsidie Praktijkleren in de derde leerweg, kan jouw werkgever, net als bij de BBL-subsidie praktijkleren, achteraf een vergoeding aanvragen om de kosten voor het mogelijk maken voor het behalen van jouw praktijkverklaring in het mbo en een deel van zijn kosten te dekken. PraktijkLerenLoont ondersteunt ook hierbij. Dit maakt samen leren op de werkvloer extra aantrekkelijk!
  • Financiering via ontwikkelpad
Zie Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hervormingen-arbeidsmarkt/meer-geschikt-personeel-en-blijven-ontwikkelen-tijdens-werk.. Als een sector een ontwikkelpad heeft, komt de opleiding in aanmerking voor de SLIM-scholingssubsidie en vind je deze op www.leeroverzicht.nl. U krijgt 90% SLIM subsidie voor Entree t/m mbo 3 en 40% voor mbo-4 opleidingen of delen hiervan. Dit voor begeleiding en kosten van de opleiding. Zo wordt samen leren mogelijk én aantrekkelijk. Wij ondersteunen u via de portal PraktijkLerenLoont

Hanki aktiviteetti-merkki

Vakbekwaam medewerker veehouderij | 25986, mbo 3 Hanki tämä merkki

x
Tehtävät
Tehtävä nro.1
Issued by organiser or scanning QR code
Participate in activity

Taidot

#MBO-praktijkverklaring
Groen & dier
Lisätty soittolistaan (1)
Jaa:

Järjestäjät

Marlijn Academie | PraktijkLerenLoont

Badge issuer recognized with

Käytössä soittolistoilla

Opleidingen binnen het domein Groen & dier
Marlijn Academie | PraktijkLerenLoont
Badgecraft isännöi tätä alustaa ja kehittää sitä yhdessä johtavien koulutusorganisaatioiden kanssa. Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta myönnettiin osarahoitusta tämän foorumin ensimmäisen version rakentamiseen. Ota yhteyttä support@awero.org
Alusta
Vaihda toiseen kieleen:
EtusivuKarttaAktiviteetitSoittolistat