MBO 3 | Handhaver toezicht en veiligheid – Openbaar vervoer
Als handhaver in het openbaar vervoer werk je aan veiligheid in bussen, treinen, trams en op stations. Je controleert of mensen een geldig vervoerbewijs hebben en houdt toezicht op gedrag. Je spreekt reizigers aan als ze de regels overtreden en je grijpt in bij overlast of gevaar. Je bent zichtbaar aanwezig en draagt vaak een uniform. Je werkt in samenwerking met vervoersbedrijven, politie of andere toezichthouders.
Wat leer je en wat wordt van je verwacht?
Je leert hoe je toezicht houdt in treinen, trams en bussen en hoe je werkt op stations of haltes. Je leert hoe je controles uitvoert, hoe je duidelijk communiceert en hoe je optreedt bij onveilige of vervelende situaties. Je leert hoe je gegevens controleert, bevoegdheden gebruikt en een goed proces-verbaal schrijft. Ook oefen je in samenwerken met collega’s en andere hulpdiensten. Je werkt aan je houding, conditie en kennis van regels in het openbaar vervoer. Je leert vooral in de praktijk. Als je minstens zes maanden werkervaring hebt en je werkgever tevreden is, krijg je een praktijkverklaring.
Marlijn Academie heeft voor deze opleiding de BBL- en derde leerweg (OVO) erkenning sinds 1-11-2023
Praktijkvoorbeeld
Je loopt samen met een collega door een tram. Je vraagt reizigers naar hun kaartje. Iemand heeft geen geldig vervoerbewijs. Je legt rustig uit wat de regels zijn en schrijft een boete uit. Daarna zet je alles netjes in het systeem.
Links
Kerntaken en werkprocessen
Basiskerntaak B1-K1: Houdt toezicht in het werkgebied
• B1-K1-W1: Bereidt zich voor op de werkzaamheden van de dag
• B1-K1-W2: Observeert en signaleert
• B1-K1-W3: Treedt corrigerend en de-escalerend op
• B1-K1-W4: Treedt dienstbaar op
• B1-K1-W5: Rondt de werkzaamheden van de dag af
Basiskerntaak B1-K2: Handelt strafbare feiten situationeel binnen de kaders af
• B1-K2-W1: Voert controles of opsporingsonderzoek uit
• B1-K2-W2: Zet bevoegdheden in
• B1-K2-W3: Hoort betrokkenen, getuigen en verdachten
• B1-K2-W4: Maakt een proces-verbaal of bestuurlijk rapport op
Basiskerntaak B1-K3: Bevordert de eigen deskundigheid en werkt samen
• B1-K3-W1: Onderhoudt kennis, vaardigheden en conditie
• B1-K3-W2: Werkt samen met collega’s uit het netwerk
• B1-K3-W3: Reflecteert op de eigen rol als professional binnen het werkgebied
Profielkerntaak P5-K1: Houdt toezicht in het werkgebied openbaar vervoer
• P5-K1-W1: Raadpleegt informatie en informatiesystemen in het werkgebied
• P5-K1-W2: Houdt toezicht in het werkgebied openbaar vervoer
• P5-K1-W3: Schrijft een proces-verbaal van bevindingen in het werkgebied
Overzicht mbo-opleidingen in domein Veiligheid
Het domein Veiligheid richt zich op beroepen waarin veiligheid, toezicht, handhaving en bescherming van mensen en eigendommen centraal staan. Het werkveld binnen dit domein is breed en omvat onder andere particuliere beveiliging, toezicht in de openbare ruimte, handhaving van regelgeving, milieu- en infrastructuurcontrole en veiligheid in het openbaar vervoer. Medewerkers in de veiligheidssector werken vaak in samenwerking met politie, gemeente, justitie of vervoersbedrijven. Ze zijn zichtbaar op straat, in gebouwen of op evenementen, maar ook onzichtbaar actief via toezicht op camerabeelden, controles of incidentafhandeling. Ze moeten goed kunnen omgaan met stressvolle situaties, beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en effectief kunnen communiceren. Binnen dit domein zijn er functies zoals beveiliger, handhaver (boa), toezichthouder en specialistisch toezichthouder in domeinen zoals openbaar vervoer, infrastructuur of milieu. De werkvelden verschillen, maar het doel is hetzelfde: bijdragen aan een veilige samenleving. Vaak worden deze beroepen uitgevoerd in uniform, met duidelijke bevoegdheden en protocollen. De opleidingen binnen dit domein bereiden kandidaten voor op een professionele en integere beroepshouding, leren hen om te gaan met conflicten, wet- en regelgeving toe te passen, burgers aan te spreken en incidenten correct af te handelen. Zowel publieke veiligheid als private beveiliging vallen onder dit domein, dat essentieel is voor het functioneren van een ordentelijke samenleving.
Waarom mbo-praktijkleren?
Sommige mensen leren vooral door te doen. Mbo-praktijkleren maakt het mogelijk om direct op de werkvloer te laten zien wat je kunt. Voor jou als medewerker is het een kans om een formeel bewijs te krijgen van watje in de praktijk al goed doet. Dat maakt trots - en opent deuren naar behoud en/of het vinden van een nieuwe baan en verdere groei en ontwikkeling in jouw beroep. Voor jou als werkgever is het een investering die zich direct terugbetaalt!
Je ziet je medewerker groeien, terwijl wij het papierwerk en de kwaliteit bewaken. Zo bouwen jullie samen aan vakmanschap, zonder klaslokaal - maar met resultaat: een mbo-praktijkverklaring, een digitaal skillsbadge portfolio en meer kansen op duurzame inzetbaarheid.
Over Marlijn Academie I PraktijkLerenLoont
Marlijn Academie is een erkende mbo-onderwijsinstelling. Wij zijn een school zonder schoolgebouw, gespecialiseerd in praktijkleren en maatwerk mbo-opleidingen. Jouw werkervaring telt!
Je leert in de praktijk en doet daar vakkennis en vaardigheden op. Je krijgt uitleg van collega's en interne begeleiders en volgt verplichte branche trainingen. Stap 1 is altijd met een mbo inschrijving in de derde leerweg voor een mbo-praktijkverklaring. Hierin leggen we in een samenvattend oordeel concreet. kwalitatief en formeel vast wat jij al kunt en welke delen van dit beroep jij al beheerst, dat mbo-niveau. Stap 1 is dus de vliegende start die jouw skills, branche en mbo combineert tot jouw persoonlijk digitaal Skills Badge Portfolio (soort CV, positieve LinkedIn-referentie) die je op je mobiel iedereen kan laten zien.
Via de portal Praktijklerenloont.nl verloopt jouw mbo-inschrijving eenvoudig in vier stappen. Jouw werkgever, gemeente en/of het leerwerkloket regelt dit rechtstreeks met ons. Dankzij een beveiligde gezamenlijke online portal en directe down-uploads en Excel uitwisseling is starten met praktijkleren in vijf minuten geregeld. Als je werkt, maar geen passend mbo-diploma hebt is dit een prachtig eindresultaat. Jouw talenten zijn zichtbaar. Meld je nu aan!
Meer informatie over alle opleidingen
Marlijn Academie biedt alle mbo-opleidingen, certificaten en keuzedelen aan die binnen dit domein en dit ontwikkelpad horen en in voor de Slimscholingssubsidie in aanmerking komen. Ook het behalen van een praktijkverklaring is binnen is
onderdeel van het Ontwikkelpad voor al deze opleidingen.
Kijk op www.praktijklerenloont.eu voor meer informatie over alle opleidingen in domein Veiligheid.
Vul het aanmeldformulier in en wij helpen je verder! En/of maak een afspraak voor online intakegesprek wellicht samen met jouw werkgever/begeleider.
Samen kijken we naar jouw werkervaring en mogelijkheden.
Mail naar administratie@praktijklerenloont.nl of bel naar 0168-331700
Opleidingen in het ontwikkelpad en domein Veiligheid: Kijk voor meer informatie over alle opleidingen op www.praktijklerenloont.eu in domein en ontwikkelpad Veiligheid.
194 Beveiliger 2 | 25690, mbo 2
195 Handhaver toezicht en veiligheid Generieke opsporing (domein VI) | 25803, mbo 3
196 Handhaver toezicht en veiligheid Milieu, welzijn en infrastructuur (domein II) | 25804, mbo 3
197 Handhaver toezicht en veiligheid Openbaar vervoer (domein IV) | 25805, mbo 3
198 Handhaver toezicht en veiligheid Openbare ruimte (domein I) | 25806, mbo 3
Over Marlijn Academie I PraktijkLerenLoont
Marlijn Academie is een erkende mbo-onderwijsinstelling (Brin 30-UW).
Wij zijn een school zonder schoolgebouw, gespecialiseerd in praktijkleren en maatwerk mbo-opleidingen. Voor ons telt werkervaring écht mee: leren gebeurt op de werkvloer, waarbij medewerkers vakkennis en vaardigheden opdoen in de praktijk. Uitleg en begeleiding worden verzorgd door collega’s en interne praktijkbegeleiders, aangevuld met verplichte branchegerichte trainingen. Met de aanpak De Werkende Weg – de aanpak die werkt is stap 1 altijd een mbo-inschrijving in de derde leerweg (OVO), gericht op het behalen van een mbo-praktijkverklaring. In het samenvattend oordeel én het persoonlijk digitaal Skills Badge Portfolio ligt concreet, kwalitatief en formeel vast welke onderdelen van het beroep de medewerker al op een bepaald mbo-niveau beheerst – een overzichtelijk, positief profiel dat direct inzetbaar is als praktijkgericht cv en digitaal altijd beschikbaar.
PraktijkLerenLoont biedt twee praktische online oplossingen.
1) Praktijklerenloont.nl. Biedt een veilige online portal voor de werkgevers, gemeente, UWV en jobcoaches die live verbonden is met Duo, SBB stagemarkt en het SBB-Praktijkloket waarin overzichtelijk alle gegevens veilig en door kandidaat/medewerker en student tot in detail traceerbaar en betrouwbaar behaalde resultaten vastlegt in een Microsoft Business Central omgeving.
De interactie is online en zo worden persoons- en resultaatgegevens veilig ingevoerd, uitgewisseld en gedeeld met de partijen die het traject organiseren en begeleiden (onderwijsinstelling, werkgever, gemeente e.d.) Dit maakt de administratie en uitwisseling van persoonsgegevens en getekende documenten veilig, foutloos en snel mogelijk. Binnen 5 minuten is de mbo-inschrijving geregeld.
2) Praktijklerenloont.eu is een Skills badge platform (Cities of Learning) waarop leerbedrijven, opleidingen en behaalde resultaten in badges zichtbaar worden. Iedereen kan zien waar praktijkleren mogelijk is en welke opleidingen daar bij horen. Iedereen krijgt een persoonlijk Skills badge Portfolio waarin mbo en branche resultaten zichtbaar zijn, gewoon op de mobiel van de medewerker.
Dit geeft zelfregie en maakt en houdt iedereen zichtbaar. En is de start LLO.
Praktijkleren is de opstap naar een leven lang ontwikkelen
Voor wie verder wil met een Leven Lang Leren – of moet, omwille wettelijke branche-vereisten –, vormt stap 1 direct de basis voor een versnelling en/of vrijstelling richting een gecombineerd branche & mbo-certificaat, keuzedeel of volledig mbo-diploma. Wederom, alles is maatwerk, afgestemd op werkervaring, vooropleiding, werkplek, werkgever en brancheopleider.
Dat mag, omdat Marlijn Academie niet de medewerker, maar juist de praktijkopleiders in het leerbedrijf en/of brancheopleiders opleidt tot Erkend Praktijkopleider+ (NLQF 4) en Examinator Marlijn Academie (NLQF 5) én een VEMBO-gevalideerde mbo-exameninstelling is voor alle >220 mbo-opleidingen (BBL en derde leerweg). Hierdoor voldoet ieder maatwerk praktijkleer, gecombineerd branche- en/of mbo certificaat en diploma traject aan de wettelijke mbo-eisen. Zeker als men net als Marlijn Academie zelf een NLQF gevalideerde organisatie is kan de medewerker in de praktijk met branche trainingen met versnelling en deels vrijstelling een mbo-diploma behalen.
Kosten, financiering en subsidie
Praktijkleren in de derde leerweg werd vroeger ook wel de ‘dure leerweg’ genoemd, omdat mbo-instellingen voor deze leerweg geen bekostiging ontvangen. Toch is er juist nu volop ruimte om leren op de werkvloer – ook wel OVO (onbekostigd of overig onderwijs) genoemd – op een kosteneffectieve manier te organiseren. Samen met een erkend leerbedrijf, gemeente of leerwerkloket zoekt PraktijkLerenLoont naar de snelste én slimste route. Want met de juiste subsidie en ondersteuning is praktijkleren voor iedereen mogelijk. Voor de groene sector bestaan er meerdere routes:
- Via de gemeente, WSP en/of Regionaal Werkcentra
Woon je in regio was en/of ben je werkeloos en heb je nu een werkgever waar je een werkervaringsplaats van minimaal 6 maanden kan krijgen, en/of waar je mag starten en/of net begonnen bent in een betaalde baan? Neem contact op met de gemeente en/of het UWV in jouw regio of zoek contact op met ons via de administratie@praktijklerenloont.nl voor een intake en zoek de mogelijkheden.
- Via een Scholingsvoucher in regio Haaglanden
Als inwoner van regio Haaglanden, kun je op haaglandenleertdoor.nl verschillende opleidingen mogelijk geheel kosteloos volgen. Vul op de website het aanmeldformulier in. Het leerwerkloket neemt zo snel mogelijk contact met je op om de aanvraag door te spreken. Met een positief scholingsadvies kan de subsidieaanvraag indienen. Houd voor je aanvraag in totaal rekening met een looptijd van 6 weken, maar weet dat er achter de schermen aan gewerkt wordt! PraktijkLerenLoont doet de online intake en organiseert het traject verder. En onderzoekt samen ook scholingsvouchers mogelijkheden in andere regio’s.
- Financiering door Subsidie Praktijkleren derde leerweg (RVO)
Middels de RVO-subsidie Praktijkleren in de derde leerweg, kan jouw werkgever, net als bij de BBL-subsidie praktijkleren, achteraf een vergoeding aanvragen om de kosten voor het mogelijk maken voor het behalen van jouw praktijkverklaring in het mbo en een deel van zijn kosten te dekken. PraktijkLerenLoont ondersteunt ook hierbij. Dit maakt samen leren op de werkvloer extra aantrekkelijk!
- Financiering via ontwikkelpad
Zie Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hervormingen-arbeidsmarkt/meer-geschikt-personeel-en-blijven-ontwikkelen-tijdens-werk.. Als een sector een ontwikkelpad heeft, komt de opleiding in aanmerking voor de SLIM-scholingssubsidie en vind je deze op www.leeroverzicht.nl. U krijgt 90% SLIM subsidie voor Entree t/m mbo 3 en 40% voor mbo-4 opleidingen of delen hiervan. Dit voor begeleiding en kosten van de opleiding. Zo wordt samen leren mogelijk én aantrekkelijk. Wij ondersteunen u via de portal PraktijkLerenLoont.